Skip to the main content

Review article

MOGUĆNOSTI UZGOJA VELIKIH MORSKIH RAKOVA (HLAP, JASTOG)

I. Strunjak-Perović
E. Teskeredžić
M. Tomec


Full text: croatian pdf 78 Kb

page 129-134

downloads: 1.512

cite


Abstract

Potkraj 19. stoljeća u Europi i u Sjevernoj Americi započeo je eksperimentalni rad na uzgoju velikih morskih rakova. Velika potražnja za mesom tih rakova te njihova visoka cijena ponukali su mnoge ustanove na proučavanje mogućnosti komercijalne proizvodnje u raznim dijelovima svijeta. Za pokuse su najčešće uzimani hlapovi (Homarus sp.), pa o njima danas ima i najviše podataka. Uzgoj se jastoga (Palinurus elephas), zbog kompliciranoga ličinačkog stadija, za sada odvija uglavnom u eksperimentalnim uvjetima. Unatoč obećavajućim rezultatima, ova akvakulturna djelatnost povezana je s brojnim problemima (dugo razdoblje za postizanje konzumne veličine, gubitak jajašaca zbog stresa, osjetljivost u tijeku procesa presvlačenja, kanibalizam). Da bi se ti problemi sveli na minimalnu mjeru, provode se različita istraživanja kao što su npr. utjecaj temperature, svjetla, način prehrane, hormonska regulacija učestalosti presvlačenja. Iako u Jadranu obitavaju i hlap i jastog, u literaturi nema podataka o njihovu uzgoju kod nas. S obzirom na uvjete koje nam pruža naše more, postoje realne mogućnosti za razvoj proizvodnje rakova. Na taj bi se način ova delikatesa učinila dostupnijom širemu sloju stanovništva, te bi mogla biti veoma cijenjeni izvozni proizvod.

Keywords

hlap; jastog; uzgoj

Hrčak ID:

4282

URI

https://hrcak.srce.hr/4282

Publication date:

1.9.1999.

Article data in other languages: english

Visits: 4.815 *