Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.2478/10004-1254-60-2009-1992

Toksikološka svojstva citrinina

Dubravka Flajs ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Maja Peraica ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 95 Kb

page 457-463

downloads: 1.035

cite


Abstract

Citrinin (CTN) nefrotoksičan je mikotoksin koji proizvode različiti sojevi plijesni iz rodova Penicillium, Aspergillus i Monascus. CTN se može naći u različitim namirnicama biljnog podrijetla, osobito u žitaricama i obično se nalazi zajedno s drugim nefrotoksičnim mikotoksinom, okratoksinom A (OTA). Pretpostavlja se da je izloženost ovim mikotoksinima povezana s nastankom endemske nefropatije. Osim što je nefrotoksičan, CTN je još i embricidan i fetotoksičan. Na genotoksičnost citrinina upućuje pozitivan mikronukleusni test na različitim vrstama staničnih kultura, iako je kometski test negativan. Mutagenost CTN-a očituje se na različitim vrstama stanica samo ako se pridodaju stanični aktivatori kao npr. S9-mix. Mehanizam toksičnosti CTN-a nije potpuno razjašnjen pa još uvijek traje znanstvena rasprava je li njegova toksičnost
i genotoksičnost posljedica oksidacijskog stresa ili povećane permeabilnosti mitohondrijskih membrana. U dostupnoj literaturi podaci o kontaminiranosti hrane i krmiva ovim mikotoksinom mnogo su rjeđi od onih za druge mikotoksine. Može se pretpostaviti da su ljudi često izloženi ovom mikotoksinu zato što ga proizvode iste plijesni koje proizvode i OTA, a one kontaminiraju hranu po cijelom svijetu. U Hrvatskoj i u zemljama Europske Unije ne postoje zakonske odredbe o dopuštenim granicama CTN-a u bilo kojoj vrsti hrane.

Keywords

mikotoksin; nefrotoksičnost; oksidacijski stres; organski anion

Hrčak ID:

45393

URI

https://hrcak.srce.hr/45393

Publication date:

22.12.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.032 *