Original scientific paper
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal
Darko Uher
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Zvonimir Štafa
Sulejman Redžepović
Mihaela Blažinkov
Sanja Sikora
Dražen Kaučić
Abstract
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001. g.) utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i aktivnost kvržica na korijenu graška, te prinos zelene mase, suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i tritikale cv. Clercal. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupni najveći broj kvržica na korijenu graška (134) utvrđen je na bakteriziranoj varijanti, kao i aktivni broj kvržica (120). Prosječni prinosi zelene mase smjese iznosili su od 20,9 t ha-1 (kontrola) do 30,1 t ha-1 (bakterizacija + prihrana dušikom). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 3,71 t ha-1 (kontrola) do 5,36 t ha-1 (prihrana dušikom). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 500 kg ha-1 (prihrana dušikom) do 642 kg ha-1 (bakterizacija), a tritikale od 322 kg ha-1 (kontrola) do 498 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 845 kg ha-1 (kontrola) do 998 kg ha-1 (prihrana dušikom).
Keywords
bakterizacija sjemena graška; prihrana dušikom; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; krmna vrijednost
Hrčak ID:
4296
URI
Publication date:
5.7.2006.
Visits: 1.953 *