Skip to the main content

Review article

NUTRITIVNA I PROTEKTIVNA VRIJEDNOST RIBA S OSVRTOM NA OMEGA-3 MASNE KISELINE

I. Bogut
A. Opačak
I. Stević
S. Bogut


Full text: croatian pdf 3.689 Kb

page 21-37

downloads: 3.379

cite


Abstract

U radu se iznosi važnost ribe kao živežne namirnice u pogledu bjelančevina, vitamina, mikroelemenata i makroelemenata te se ona uspoređuje s visokovrijednim namirnicama toplokrvnih životinja (meso, mlijeko i jaja). Najviše literaturnih informacija odnosi se na kemijski sastav mesa, nutritivnu i biološku vrijednost.
Više radova upućuje na sastav masnih kiselina u mastima najznačajnijih slatkovodnih i morskih riba. Prema sadržaju EPA (eicosapentaenska masna kiselina, 20:5(03) i DHA (docosaheksaenska masna kiselina, 22:6ω3), meso bijelog glavaša (Hypophthalmichtis molitrix) može se uspoređivati s mesom najkvalitetnijih morskih riba.
U zadnjih 20 godina velik broj autora navodi protektivnu ulogu omega-3 masnih kiselina u prevenciji srčanog i moždanog udara, ateroskleroze, visokoga krvnog tlaka, psorijaze, tromboze i artritisa.

Keywords

slatkovodne ribe; morske ribe; bjelančevine; aminokiseline; masti; masne kiseline; vitamini; minerali; kardiovaskularne bolesti

Hrčak ID:

48112

URI

https://hrcak.srce.hr/48112

Publication date:

30.3.1996.

Article data in other languages: english

Visits: 5.401 *