Skip to the main content

Original scientific paper

iglD ima važnu ulogu u unutarstaničnom razmnožavanju F. tularensis u A. castellanii

Martin Brezovec ; Department for microbiology and parasitology, School of medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Aida Iljazović ; Department for microbiology and parasitology, School of medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Zlata Zaharija ; Department for microbiology and parasitology, School of medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Mateja Ožanić ; Department for microbiology and parasitology, School of medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Marina Šantić ; Department for microbiology and parasitology, School of medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia


Full text: croatian pdf 2.499 Kb

page 65-68

downloads: 686

cite


Abstract

Uvod: Francisella tularensis gram-negativna je fakultativna unutarstanična bakterija koja može uzrokovati tešku bolest, tularemiju, u ljudi i životinja. Izolirana je u više od 250 divljih vrsta, uključujući ribe, ptice, vodozemce, zečeve, vjeverice, voluharice, krpelje i muhe. Podnosi teške uvjete i dokazano je da preživljava u vodi i blatu više od jedne godine. Prirodni rezervoar u vodi su praživotinje, uključujući mnoge vrste ameba. Prijašnji rezultati pokazali su preživljavanje i rast F. tularensis subsp. novicida u Acanthamoeba castellanii.
Metode: U ovom radu ispitivano je unutarstanično razmnožavanje divljeg soja F. tularensis subsp. novicida te mutante iglD metodom CFU te konfokalnom mikroskopijom.
Rezultati: Nema dokaza o ulozi IglD proteina u unutarstaničnom preživljavanju i razmnožavanju F. tularensis subsp. novicida unutar A. castellanii. Naši rezultati pokazuju da se F. tularensis subsp. novicida razmnožava u A. castellanii s pikom infekcije pri 48 sati. Mutanta iglD defektna je u razmnožavanju u stanicama A. castellanii.
Rasprava: Ovi podaci sukladni su s prijašnjim istraživanjima u stanicama sisavaca gdje je ovaj gen ključan za unutarstanično razmnožavanje F. tularensis subsp. novicida u stanicama makrofaga.
Zaključak: Naši rezultati ukazuju na sličnosti između dvaju okolišnih uvjeta koji utječu na preživljavanje i patogenost F. tularensis.

Keywords

Acanthamoeba castellanii; Francisella tularensis; iglD mutanta

Hrčak ID:

48840

URI

https://hrcak.srce.hr/48840

Publication date:

1.3.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 1.620 *