Skip to the main content

Conference paper

TRENDOVI I PARADOKSI U DJELATNOSTI MAZIVA S POSEBNIM OSVRTOM NA SREDNJU, ISTOČNU I JUGOISTOČNU EUROPU

Robert Mandaković ; Motus CEE


Full text: croatian pdf 135 Kb

page 4-19

downloads: 932

cite

Full text: english pdf 134 Kb

page 20-36

downloads: 1.714

cite


Abstract

Nastavlja se trend značajnih promjena u djelatnosti maziva i baznih ulja u svijetu. Trendovi potrošnje i potražnje za mazivima i baznim uljima u sklopu globalnih ekonomskih zakonitosti i ekonomske krize u gospodarstvu nejednoliko su raspoređeni u djelatnosti maziva u svijetu pa tako i u Hrvatskoj i široj regiji. Unutar regije također postoje velike razlike i različiti utjecaji na tržištu maziva, a trendovi razvoja kvalitete maziva razlikuju se od tržišta do tržišta. Poseban utjecaj imaju svjetski trendovi u pogledu zahtjeva za razinom kvalitete ulja i tekućina za motore i motorna vozila.
Osnovna namjera ovog rada je pokušaj predočenja svih utjecajnih ključnih trendova kvalitete koji utječu i na razvoj i potrošnju finalnih maziva u transportu i industriji, ali i baznih ulja po grupama. Prezentirane su i neke specifičnosti, različitosti pa čak i paradoksi te međusobni utjecaji navedenih tržišta. Navedene su i procjene potrošnje u svijetu s naglaskom na veći dio tržišta srednje, istočne i jugoistočne Europe. Na kraju se naglašavaju bitne zakonitosti i procjene problematike tržišta koje će i nadalje utjecati na razvoj tržišta maziva u široj regiji.

Keywords

maziva; gledište industrijskog restrukturiranja i tehnološkog razvoja; gledište svojstava produkta; gledište pooštrenja zahtjeva za kvalitetom; tržišni razvoj i predviđanja; gospodarska kriza; Istočna, jugoistočna i srednja Europa

Hrčak ID:

52631

URI

https://hrcak.srce.hr/52631

Publication date:

30.3.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 3.487 *