Short communication, Note
https://doi.org/10.2478/10004-1254-61-2010-2009
Inhibicija rasta plijesni Aspergillus ochraceus ZMPBF 318 i Penicillum expansum ZMPBF 565 djelovanjem četiriju eteričnih ulja
Domagoj Čvek
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Ksenija Markov
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Jadranka Frece
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Tibela Landeka Dragičević
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Matea Majica
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Frane Delaš
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Abstract
Plijesni su poznate po svojoj visokoj sposobnosti proizvodnje različitih izvanstaničnih proteina, organskih kiselina i drugih metabolita i po svojoj mogućnosti prilagodbe na nepovoljne okolišne uvjete, a primjenjuju se i u obradi otpadnih voda. Plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium česti su kontaminanti u hrani i posebno opasne jer tvore toksične metabolite mikotoksine. Eterična ulja mogu se primijeniti kao prirodna sredstva za zaštitu hrane od kontaminacije plijesnima. U radu su prikazani rezultati istraživanja utjecaja eteričnih ulja cimeta, lavande, ružmarina i kadulje na kontrolu rasta biomase plijesni Aspergillus ochraceus ZMPBF 318 i Penicillium expansum ZMPBF 565, u obliku čistih i miješanih kultura. Ulja su dodavana u koncentraciji od 1 % (v/v), a podloga (kvaščev ekstrakt) bila je nacijepljena suspenzijama spora plijesni
(106 mL-1 podloge). Eterično ulje cimeta pokazalo je najveći inhibitorni učinak (100 %). Inhibitorni učinak eteričnog ulja lavande bio je veći na rast Aspergillusa ochraceusa (skoro 100 %) nego Penicilliuma expansuma (57 %). Eterična ulja kadulje i ružmarina pokazala su suprotne učinke. Inhibitorni učinak na Aspergillus ochraceus tijekom perioda uzgoja je rastao, a na Penicillium expansum opadao.
Rezultati pokazuju da se rast plijesni može kontrolirati primjenom eteričnih ulja, a posebno uljem cimeta. Također upućuju na ekonomsku vrijednost takvih tretmana.
Keywords
čista kultura; inhibitorni učinak; kvaščev ekstrakt; mješovita kultura; suspenzija spora
Hrčak ID:
53991
URI
Publication date:
16.6.2010.
Visits: 2.437 *