Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.2478/10004-1254-61-2010-1987

Zastupljenost pušenja i pušačke navike učenika dobi 13 do 15 godina u Crnoj Gori: rezultati globalnog istraživanja o potrošnji duhana kod mladih (GYTS) 2008.

Agima Ljaljević ; Institute of Public Health, Podgorica, Montenegro
Elvir Zvrko ; Clinic for Otorhinolaryngology and Maxillofacial Surgery, Clinical Centre of Montenegro, Podgorica, Montenegro
Boban Moguša ; Institute of Public Health, Podgorica, Montenegro
Snežana Matijević ; Health Centre Tivat, Tivat, Montenegro
Jasmina Andjelić ; Health Centre Tivat, Tivat, Montenegro


Full text: english pdf 78 Kb

page 203-208

downloads: 656

cite


Abstract

Globalno istraživanje o potrošnji duhana kod mladih (GYTS) međunarodna je studija koja pruža podatke o pušačkim navikama mladih i omogućava razvijanje programa čiji je cilj kontrola duhana. U ovom radu dati su rezultati istraživanja GYTS koje je provedeno 2008. godine u Crnoj Gori.
Istraživanje GYTS provodi se u školama pri čemu je standardizirana metodologija za formiranje uzorka, upitnik, prikupljanje i obrada podataka. Ukupno su 5723 učenika sudjelovala u istraživanju.
Više od 30 % učenika dobi 13 do 15 godina eksperimentiralo je cigaretama. U ovoj populaciji ima 5.1 % stalnih pušača cigareta, dok 3.6 % učenika koristi neke druge duhanske proizvode. Četiri od 10 pušača počela su pušiti prije desete godine života. Više od pola ispitanika odgovorilo je da su izloženi duhanskom
dimu u svojoj kući. Gotovo svi pušači (96.5 %) najčešće kupuju cigarete u prodavaonicama. Dva od 10 ispitanika imaju neki predmet s logom proizvođača cigareta.
Rezultati istraživanja pokazuju da je potrebno hitno pokrenuti preventivne programe kontrole duhana u nižim razredima osnovne škole. Također, potrebno je osmisliti i implementirati kampanje čiji je cilj podizanje svijesti građana o štetnosti pušenja u zatvorenom prostoru.

Keywords

GYTS, mladi, školsko istraživanje, upotreba duhana, zdravstvena edukacija u školi

Hrčak ID:

53998

URI

https://hrcak.srce.hr/53998

Article data in other languages: english

Visits: 1.551 *