Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.2478/10004-1254-61-2010-1995

Toksikološke posljedice oružja za masovno uništavanje i noksa u suvremenom ratovanju i terorizmu

Ante Vučemilović ; Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Institut za istraživanje i razvoj obrambenih sustava, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 98 Kb

page 247-255

downloads: 3.003

cite


Abstract

Oružja za masovno uništavanje najbolji su primjer uporabe civilizacijskih tehnoloških dostignuća u štetne svrhe i protiv ljudske civilizacije. Unatoč nastojanjima oko kontrole i smanjenja njihove količine, rizik zbog samoga postojanja pa čak i širenja zahtijeva da se o njihovoj uporabi i dalje vodi računa i da se povećaju obrambene mjere – nuklearno-biološko-kemijske obrane (NBKO).
Osim suvremenog vojnika koji je u vojnim i mirovnim operacijama diljem svijeta izložen raznim noksama kemijskog, biološkog i radiološkog podrijetla, nezaštićeno i uglavnom slabo educirano civilno stanovništvo može biti izloženo terorističkim napadima.
Oružja za masovno uništavanje i nokse kemijskog, biološkog i radiološkog podrijetla uzrokuju razne toksikološke posljedice, a bez obzira na njihovo podrijetlo, imaju zajednički nazivnik djelovanja – poremećaj fi ziološkog stanja u organizmu. Poremećaji proizašli nakon izlaganja tim noksama nerijetko se teško determiniraju, dijagnosticiraju i liječe.
U ovome su radu s biomedicinskog aspekta obrađene važnije nokse kemijskog, biološkog i radiološkog podrijetla na temelju odabranih primjera iz terorizma i suvremenog ratovanja: polonij-210, osiromašeni uran, salmonela, bedrenica (antraks), genetički modifi cirane bakterije, polimerno predivo “paučina” i bojni otrovi sarin i iperit.

Keywords

bedrenica; bojni otrovi; genetski modifi cirane bakterije; iperit; nuklearno-biološkokemijska obrana; osiromašeni uran; polimerno predivo “paučina”; polonij-210; salmonela; sarin; vojne operacije

Hrčak ID:

54049

URI

https://hrcak.srce.hr/54049

Publication date:

16.6.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 5.356 *