Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ KALCIZACIJE S DOLOMITOM NA PRINOSE ZRNA KUKURUZA I JEČMA

Vlado Kovačević ; Faculty of Agriculture in Osijek, J.J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Mirta Rastija ; Faculty of Agriculture in Osijek, J.J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia


Full text: english pdf 89 Kb

page 3-8

downloads: 1.237

cite


Abstract

Utjecaj kalcizacije na prinose zrna kukuruza i jaroga ječma te na nutritivni sastav lista kukuruza istraživan je tijekom pet godina. Poljski pokus s primjenom dolomita (0, 5, 10 i 15 t ha-1) koji sadržava 56% Cao i 40% MgO postavljen je na vrlo kiselome tlu s pH(KCl) 3,78 na lokaciji u središnjoj Hrvatskoj. Kukuruz je uzgajan tijekom 2003.-2005. i 2007. godine, a ječam 2006. godine. Kemijska svojstva tla i koncentracija elemenata u listu kukuruza analizirani su nakon druge godine pokusa. Kalcizacija je povisila pH vrijednost tla za 2,62 pH jedinice, a sadržaj AL-P2O5 za 5,65 mg 100 g-1 tla te povećala prinose zrna u svim godinama. Između tretmana s 10 i 15 t ha-1 dolomita nisu utvrđene statistički opravdane razlike za prinose zrna kukuruza, dok je prinos zrna ječma bio signifikantno viši samo uz najvišu dozu dolomita. Kalcizacija je, također, povećala koncentracije P, Ca, Mg i Mo u listu kukuruza te smanjila visoki sadržaj Mn do normalne vrijednosti.

Keywords

kalcizacija; kukuruz; ječam; prinos zrna; hraniva u listu kukuruza

Hrčak ID:

61969

URI

https://hrcak.srce.hr/61969

Publication date:

9.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.299 *