Agriculture, Vol. 16 No. 2, 2010.
Original scientific paper
UTJECAJ KALCIZACIJE S DOLOMITOM NA PRINOSE ZRNA KUKURUZA I JEČMA
Vlado Kovačević
; Faculty of Agriculture in Osijek, J.J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Mirta Rastija
; Faculty of Agriculture in Osijek, J.J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Abstract
Utjecaj kalcizacije na prinose zrna kukuruza i jaroga ječma te na nutritivni sastav lista kukuruza istraživan je tijekom pet godina. Poljski pokus s primjenom dolomita (0, 5, 10 i 15 t ha-1) koji sadržava 56% Cao i 40% MgO postavljen je na vrlo kiselome tlu s pH(KCl) 3,78 na lokaciji u središnjoj Hrvatskoj. Kukuruz je uzgajan tijekom 2003.-2005. i 2007. godine, a ječam 2006. godine. Kemijska svojstva tla i koncentracija elemenata u listu kukuruza analizirani su nakon druge godine pokusa. Kalcizacija je povisila pH vrijednost tla za 2,62 pH jedinice, a sadržaj AL-P2O5 za 5,65 mg 100 g-1 tla te povećala prinose zrna u svim godinama. Između tretmana s 10 i 15 t ha-1 dolomita nisu utvrđene statistički opravdane razlike za prinose zrna kukuruza, dok je prinos zrna ječma bio signifikantno viši samo uz najvišu dozu dolomita. Kalcizacija je, također, povećala koncentracije P, Ca, Mg i Mo u listu kukuruza te smanjila visoki sadržaj Mn do normalne vrijednosti.
Keywords
kalcizacija; kukuruz; ječam; prinos zrna; hraniva u listu kukuruza
Hrčak ID:
61969
URI
Publication date:
9.12.2010.
Visits: 2.844 *