Agriculture, Vol. 16 No. 2, 2010.
Original scientific paper
HRANJIVOST TRAVNIH SILAŽA BAZIRANA NA SADRŽAJU SUHE TVARI
Marina Vranić
orcid.org/0000-0001-6280-0116
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mladen Knežević
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Krešimir Bošnjak
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Goran Perčulija
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Josip Leto
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Hrvoje Kutnjak
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Lujanac
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Ukupno 477 uzoraka travnih silaža različitoga porijekla i kvalitete analizirano je NIR spektroskopijom. Utvrđen je sadržaj sirovih proteina (SP), neutralnih detergent vlakana (NDV), probavljive organske tvari (OT) u suhoj tvari (ST) (D-vrijednosti), metaboličke energije (ME), pH vrijednosti i amonijskoga dušika (NH3-N). Prema sadržaju ST (g kg-1 svježeg uzorka), uzorci su nasumce razvrstani u 8 razreda: (1) <228; (2) 229-313; (3) 314-398; (4) 399-483; (5) 484-568; (6) 569-653; (7) 654-738; (8) >739. Povećanjem sadržaja ST, opadao je (P<0,05) sadržaj SP, D-vrijednost, ME, a povećavao se (P<0,05) udio NDV i pH vrijednosti, jer viši udio ST nije bio rezultat duljega provenjavanja biljne mase prije siliranja, nego košnje tratine u kasnijim fazama fitofenološke zrelosti.
Keywords
travna silaža; suha tvar; kemijski sastav
Hrčak ID:
62011
URI
Publication date:
9.12.2010.
Visits: 2.028 *