Skip to the main content

Original scientific paper

HRANJIVOST TRAVNIH SILAŽA BAZIRANA NA SADRŽAJU SUHE TVARI

Marina Vranić orcid id orcid.org/0000-0001-6280-0116 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mladen Knežević ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Krešimir Bošnjak ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Goran Perčulija ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Josip Leto ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Hrvoje Kutnjak ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Lujanac ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 95 Kb

page 42-46

downloads: 612

cite


Abstract

Ukupno 477 uzoraka travnih silaža različitoga porijekla i kvalitete analizirano je NIR spektroskopijom. Utvrđen je sadržaj sirovih proteina (SP), neutralnih detergent vlakana (NDV), probavljive organske tvari (OT) u suhoj tvari (ST) (D-vrijednosti), metaboličke energije (ME), pH vrijednosti i amonijskoga dušika (NH3-N). Prema sadržaju ST (g kg-1 svježeg uzorka), uzorci su nasumce razvrstani u 8 razreda: (1) <228; (2) 229-313; (3) 314-398; (4) 399-483; (5) 484-568; (6) 569-653; (7) 654-738; (8) >739. Povećanjem sadržaja ST, opadao je (P<0,05) sadržaj SP, D-vrijednost, ME, a povećavao se (P<0,05) udio NDV i pH vrijednosti, jer viši udio ST nije bio rezultat duljega provenjavanja biljne mase prije siliranja, nego košnje tratine u kasnijim fazama fitofenološke zrelosti.

Keywords

travna silaža; suha tvar; kemijski sastav

Hrčak ID:

62011

URI

https://hrcak.srce.hr/62011

Publication date:

9.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 1.517 *