Skip to the main content

Original scientific paper

ANALIZA TOČKE POKRIĆA TROŠKOVA U PROIZVODNJI KONZUMNIH JAJA

Jadranka Deže orcid id orcid.org/0000-0002-5757-7068 ; Faculty of Agriculture in Osijek, J.J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ljubica Ranogajec ; Faculty of Agriculture in Osijek, J.J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ana Crnčan ; Faculty of Agriculture in Osijek, J.J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Jelena Kristić ; Faculty of Agriculture in Osijek, J.J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia


Full text: english pdf 103 Kb

page 47-50

downloads: 3.641

cite


Abstract

Učinkovitost proizvodnje jaja moguće je analizirati tehnološki i ekonomski. Analizirana su dva sustava proizvodnje jaja, konvencionalna tržišna proizvodnja i proizvodnja jaja visoke nutritivne vrijednosti, obogaćena jaja s PUFA n-3. Financijski rezultat u proizvodnji obogaćenih jaja s PUFA n-3 značajno je viši u odnosu na konvencionalnu proizvodnju - profitabilnost konvencionalne proizvodnje bila je 19,29% a proizvodnje obogaćenih jaja s PUFA n-3 36,10%. Učinkovitost kapitala u konvencionalnoj proizvodnji jaja iznosi 23,9%, a u proizvodnji jaja obogaćenih s PUFA n-3 je 56,1%. Prema rezultatima istraživanja primjenom analize točke pokrića, neophodno je proizvesti 258 jaja u konvencionalnoj proizvodnji, dok je obogaćenih jaja s PUFA n-3 potrebno proizvesti 204 po nesilici godišnje. Viša stopa pokrića rezultira razlikom od 10% (42,99±53,07), što potvrđuje da je proizvodnja obogaćenih jaja s PUFA n-3 ekonomski učinkovitija.

Keywords

proizvodnja jaja; PUFA n-3; analiza točke pokrića troškova (BEA)

Hrčak ID:

62012

URI

https://hrcak.srce.hr/62012

Publication date:

9.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 5.534 *