Skip to the main content

News

Iz naših mljekara

Ivan Čebašek ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Full text: croatian pdf 607 Kb

page 227-230

downloads: 414

cite


Abstract

Mlijeko pretežno od večernje i jutarnje mužnje, sabrano u mljekari pasteriziramo na 72° C (kratkotrajna pasterizacija), ulijevamo u sirarski kotao. Za to vrijeme udešavamo postotak masnoće mlijeka u kotlu na 1,4 % i dodamo 0,4 % - 0,6 % dobre čiste kulture mliječnokiselog vrenja, da nam se počne razvijati poželjna mikroflora. Za cijelo vrijeme, dok punimo kotao, mlijeko polako miješamo da ga prozračimo i ugrijemo na temperaturu sirenja 30-32 °C. Prije usiravanja uzmemo potrebne uzorke za ispitivanje postotka masti, kiselosti, probe vrenja i dodamo još do 0,1 % 40 %-tnog klorkalcija.

Keywords

mlijeko; sir; trapist

Hrčak ID:

65449

URI

https://hrcak.srce.hr/65449

Publication date:

2.10.1960.

Visits: 769 *