Review article
Zglobna hrskavica
Luka Ðudarić
; Department of anatomy, Faculty of medicine, University of Rijeka, Croatia
Abstract
Hrskavično tkivo je posebna vrsta potpornog tkiva zbog optimalnih biomehaničkih
svojstava koja su rezultat specifične biokemijske strukture međustanične tvari. Tri vrste hrskavice
– hijalina, fibrozna i elastična – razlikuju se u građi međustanične tvari i zbog toga u fizikalnim
svojstvima. Elastičnosti i čvrstoći zglobne hrskavice, odnosno mogućnosti znatne reverzibilne
mehaničke deformacije, značajno pridonose kolagena vlakanca, lučno raspoređena u
svim njezinim slojevima. Hrskavica je avaskularna i nema osjetnu inervaciju. Prehrana zglobne
hrskavice i posljedično njezina vitalnost direktno ovise o djelovanju biomehaničkih sila koje
osiguravaju difuziju hranjivih tvari u hrskavicu iz sinovijalne tekućine. Zbog potonjih činjenica u
početnim stadijima degeneracije hrskavice izostaju simptomi upale i bol. Progresijom degenerativnih
promjena svakodnevno biomehaničko opterećenje na kritično stanjenu hrskavicu dovodi
do njenog nestajanja, što u konačnici ima za posljedicu disfunkciju zgloba kakva je u
osteoartritisu.
Keywords
elastična hrskavica; fibrozna hrskavica; hijalina hrskavica; zglobna hrskavica
Hrčak ID:
66090
URI
Publication date:
7.3.2011.
Visits: 7.138 *