Stručni rad
Unapređenje higijenske i tehnološke ispravnosti sirovog mlijeka
Živojin Milojević
; R.O. PKB Zavod za veterinarstvo, Padinska Skela
Miroslava Širadović
Ljiljana Ribar
Andrija Spajić
Danilo Perić
Ivan Zokić
Stevan Filipović
Sažetak
Poslije mužnje moguća je kontaminacija sirovog mlijeka sa mikroorganizmima. Da bi ustanovili stepen kontaminacije sirovog mlijeka uzeli smo 100 uzoraka iz sabirne cisterne u stoji i 50 uzoraka istih sirovih mlijeka iz transportne cisterne i odredili ukupan broj mikroorganizama i prisustvo pojedinih vrsta patogenih mikroorganizama u njima. Ispitivanja su pokazala da u pogledu pojedinih mikrobioloških karakteristika postoje značajne razlike između sirovog mlijeka uzorkovanog iz sabirne cisterne u štali i sirovog mlijeka uzorkovanog iz transportne cisterne na prijemnoj rampi mljekare.
Ključne riječi
sirovo mlijeko; higijenska i tehnološka ispravnost
Hrčak ID:
101373
URI
Datum izdavanja:
1.8.1988.
Posjeta: 1.236 *