Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi sa pšenicom cv. Sana

Darko Uher ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Štafa
Sulejman Redžepović
Mihaela Blažinkov
Sanja Sikora
Dražen Kaučić


Puni tekst: hrvatski pdf 298 Kb

str. 101-117

preuzimanja: 669

citiraj


Sažetak

Dvogodišnjim istraživanjima utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i aktivnost kvržica na korijenu graška, te prinos zelene mase, suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveći ukupni broj kvržica na korijenu graška (159), kao i aktivni broj kvržica (144) utvrđen je na bakteriziranoj varijanti. Prosječni prinosi zelene mase smjese iznosili su od 24,65 t ha-1 (kontrola) do 35,50 t ha-1 (bakterizacija). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 3,93 t ha-1 (kontrola) do 5,66 t ha-1 (bakterizacija). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 692 kg ha-1 (kontrola) do 1 058 kg ha-1 (bakterizacija), a pšenice od 199 kg ha-1 (kontrola) do 454 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 891 kg ha-1 (kontrola) do 1
360 kg ha-1 (bakterizacija).

Ključne riječi

bakterizacija graška; prihrana dušikom; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; krmna vrijednost

Hrčak ID:

13480

URI

https://hrcak.srce.hr/13480

Datum izdavanja:

29.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.079 *