Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

MOŽE LI BIOMASA POKRENUTI ENERGIJSKU TRANZICIJU U HRVATSKOJ I JUGOISTOČNOJ EUROPI?

Julije DOMAC ; Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske, Zagreb
Stjepan RISOVIĆ ; Sveučilište u Zagrebu, Šumarski fakultet
Velimir ŠEGON ; Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske, Zagreb
Tibor PENTEK ; Sveučilište u Zagrebu, Šumarski fakultet
Branimir ŠAFRAN ; Sveučilište u Zagrebu, Šumarski fakultet
Ivica PAPA ; Sveučilište u Zagrebu, Šumarski fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 259 Kb

str. 561-568

preuzimanja: 651

citiraj


Sažetak

Šumska biomasa predstavlja važan izvor energije, čijem bi se korištenju u budućnosti trebalo posvetiti znatno više pozornosti. Biomasa u svojim tradicionalnim oblicima je i dalje vrlo važan izvor energije u većini zemalje Jugoistočne Europe, te će u doglednoj budućnosti i dalje biti tako. Međutim, sve se više koristi ne samo za proizvodnju toplinske energije, već za proizvodnju električne i rashladne energije, i to se smatra kao važan dio energijske tranzicije koja je obećavajući model s visokim ekonomskim i ekološkim prednostima. Korištenje energije biomase pruža znatne mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta, te tako može imati znatan pozitivan utjecaj na lokalno i nacionalno gospodarstvo. U radu se opisuje trenutnu fazu energijske tranzicije u zemljama jugoistočne Europe ti ulogu šumske biomase u njegovoj provedbi. Analizirani su primjeri i događanja u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu i Srbiji. Uporaba biomase kao energenta u ruralnim područjim, potiče stvaranje dodatnih prihoda, povećava proizvodnost te omogućava otvaranje malih seoskih poduzeća. Iz makroekonomske perspektiv, uporaba biomase doprinosi svim bitnim elementima razvoja zemalja jugoistočne Europe.
Ključni pokretači, kao i prepreke na koje se može naići pri energijskoj tranziciji u jedinicama lokalne samouprave, mogu se strukturirati kao; poticaj iz potencijala, poticaj od tržišta korištenje trgovačkih i poslovnih veza, biti prvi ili lokalni ponos, zadržati novac kod kuće.
U radu je prepoznat velii broj potencijalnih skupina prepreka za korištenje šumske biomase; gospodarska ograničenja, financijska ograničenja kao ozbiljna prepreka za mnoge lokalne samouprave, društvena ograničenja, ograničenja u ljudskim resursima, ograničenja zbog transparentnosti te na kraju tehnička ograničenja.

Ključne riječi

šumska biomasa; jugoistočna Europa; socio-gospodarski aspekti; energijska tranzicija

Hrčak ID:

157020

URI

https://hrcak.srce.hr/157020

Datum izdavanja:

31.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.409 *