Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 39 No. 6, 2016.
Izvorni znanstveni članak
Usporedba linija za proizvodnju pjenušavih vina klasičnom i Charmat metodom
Stjepan Sito
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Risto Kukunatov
; Univerzitet „Goce Delčev“ Štip, Makedonija
Vesna Očić
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za memadžment i ruralno poduzetništvo
Robert Brkić
; MBA Agr.
Hrvoje Hrvojčec
; Coner d.o.o.
Ivana Grbac
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Sažetak
Zadnjih godina sve veći broj vinara odlučuje svoj asortiman vina upotpuniti pjenušavim vinom. Međutim, problem je odabrati odgovarajuću tehnologiju proizvodnje, ovisno o željenoj kvaliteti pjenušavog vina, proizvodnom kapacitetu te ekonomskim mogućnostima samog proizvođača. Cilj rada je utvrditi koja je linija za proizvodnju pjenušavih vina pogodnija, obzirom na kapacitet proizvodnje, visinu ulaganja te utrošak rada potrebnog za dobivanje krajnjeg proizvoda, odnosno gotovog pjenušca u boci. Istraživanje učinkovitosti i isplativosti proizvodnje provedeno je na automatiziranoj liniji za proizvodnju pjenušca klasičnom metodom te pjenušca proizvedenog Charmat metodom. Rezultati istraživanja ukazuju da je klasična metoda proizvodnje na automatiziranoj liniji četverostruko skuplja od Charmat metode, te je isplativa i ekonomski opravdana u podrumima velikog kapaciteta, dok je za podrume malog kapaciteta kratkoročno neisplativa, tj. isplativa je kroz duži vremenski period. Zato se za podrume manjeg kapaciteta opredjeljene za klasičnu metodu vrenja u boci preporuča ručni način proizvodnje ili kratkoročni najam pojedinih strojeva i uređaja za pojedine faze proizvodnje. U novije vrijeme sve više tvrtki nudi najam specijaliziranih strojeva i uređaja, što znatno financijski olakšava proizvođaču jer se na taj način izbjegava kupovina skupih strojeva koji se koriste samo jednom ili dvaput godišnje. Proizvođač bi trebao sagledati sve aspekte pri odabiru adekvatne tehnologije proizvodnje pjenušavih vina. Odabir bi trebao biti u skladu s proizvodnim kapacitetom, željenom kvalitetom pjenušavog vina, te svakako ekonomskim mogućnostima.
Ključne riječi
pjenušac; klasična metoda; Charmat metoda; automatizirana linija; utrošak rada; isplativost
Hrčak ID:
172206
URI
Datum izdavanja:
20.12.2016.
Posjeta: 3.712 *