Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.1.2031

Fizikalna svojstva i fermentacijski profil silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske

Dora ZURAK ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition
Darko GRBEŠA ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition
Kristina KLJAK orcid id orcid.org/0000-0003-2655-897X ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition


Puni tekst: hrvatski pdf 398 Kb

str. 126-141

preuzimanja: 376

citiraj


Sažetak

Silaža cijele biljke kukuruza glavno je voluminozno krmivo u hranidbi goveda u RH. Kvaliteta siliranja mjeri se obujmom produkcije tvari tijekom procesa siliranja koji bitno utječu na hranjivost, konzumaciju i zdravlje goveda. Kako u RH nema sustavnih istraživanja kvalitete siliranja, cilj ovoga rada je bio utvrditi vrijednosti parametara kvalitete silaža cijele biljke kukuruza na velikim farmama kontinentalne RH tijekom proljeća 2016. godine. Ukupno 33 uzorka silaže reprezentativno je uzorkovano uzimanjem silaže sa cijelog presjeka silosa. Izabrani parametri kvalitete obuhvaćali su sadržaj suhe tvari (ST) i sirovog pepela, pH vrijednost i titracijsku kiselost, kapacitet zadržavanja vode, raspodjelu veličina čestica cijele silaže i izdvojenog zrna, te aromatska svojstva prema kitu "Sil-All for corn silage" (Danstar Ferment Ag, Švicarska). Gotovo polovica istraživanih uzoraka je imala udio ST van granica optimalnog raspona (300 – 400 g*kg-1). pH vrijednost svih silaža je bila unutar optimalnih granica (3,5 – 4,2) što upućuje da je aktivna faza siliranja dobro provedena. Međutim, dvije trećine uzoraka je imalo lošija aromatska svojstva od poželjnih što upućuje da je tijekom stabilne faze došlo do promjene u sastavu produkata fermentacije. Raspon titracijske kiselosti od 11,61 do 128,93 mekv. NaOH*100 g-1 ST pokazuje da će analizirane silaže imati različita puferirajuća svojstva u buragu. Kapacitet zadržavanja vode varirao je od 4,4 do 8,57 g*g-1 ST što upućuje na varijabilan sadržaj vlakana u analiziranim uzorcima. Udio zrna u silažama varirao je od 23,86 do 45,05% pri čemu je njegova geometrijska veličina čestica dala raspon od 2,15 do 4,3 mm. Kod raspodjele čestica silaže na PSPS (Penn State Forage Particle Separator) sitima, polovica ili više od polovice uzoraka je imalo udjele na pojedinim sitima van optimalnih raspona. Zaključno, silaža cijele biljke kukuruza na velikim mliječnim i tovnim farmama kontinentalne RH je jako neujednačena i u dosta parametara lošija od standarda te se postupcima siliranja mora posvetiti veća pažnja.

Ključne riječi

aromatska svojstva; kukuruzna silaža; pH; sirovi pepeo; titracijska kiselost

Hrčak ID:

196069

URI

https://hrcak.srce.hr/196069

Datum izdavanja:

17.3.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.420 *