Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke

Zoran Herceg orcid id orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Anet Režek ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Suzana Rimac Brnčić orcid id orcid.org/0000-0002-5657-9379 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 224 Kb

str. 181-193

preuzimanja: 1.346

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 224 Kb

str. 181-193

preuzimanja: 1.206

citiraj


Sažetak

Proteini sirutke čine 18 - 20 % ukupnih proteina mlijeka. Njihova nutritivna vrijednost, uz raznolika fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva, čine proteine sirutke široko primjenjivima u prehrambenoj industriji. Povećani zahtjevi potrošača za ukusnijim, zdravijim, prikladnijim i prirodnijim prehrambenim proizvodima omogućili su mliječnoj industriji priliku za razvijanje i opskrbu prehrambenih proizvoda dodacima sirutkinih proteina kako bi im se povećala funkcionalna i nutritivna svojstva. Razvoj tih dodataka uvelike je ovisio i o prepoznavanju važnosti razumijevanja molekularne osnove funkcionalnosti proteina od strane prehrambenih znanstvenika. Stoga je cilj ovog rada bio na jednom mjestu izložiti osnove funkcionalnosti sirutkinih proteina kao važnog dodatka prehrambenim proizvodima.

Ključne riječi

proteini sirutke; molekularna osnova funkcionalnosti proteina

Hrčak ID:

23065

URI

https://hrcak.srce.hr/23065

Datum izdavanja:

14.5.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.310 *