Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.8
Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata
Marin Mihaljević Žulj
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivan Počepan
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marko Viskić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Luna Maslov Bandić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 1.684 Kb
str. 61-67
preuzimanja: 414
citiraj
APA 6th Edition
Mihaljević Žulj, M., Počepan, I., Viskić, M. i Maslov Bandić, L. (2020). Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata. Glasnik Zaštite Bilja, 43. (3.), 61-67. https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.8
MLA 8th Edition
Mihaljević Žulj, Marin, et al. "Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 3., 2020, str. 61-67. https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.8. Citirano 22.11.2024.
Chicago 17th Edition
Mihaljević Žulj, Marin, Ivan Počepan, Marko Viskić i Luna Maslov Bandić. "Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 3. (2020): 61-67. https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.8
Harvard
Mihaljević Žulj, M., et al. (2020). 'Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(3.), str. 61-67. https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.8
Vancouver
Mihaljević Žulj M, Počepan I, Viskić M, Maslov Bandić L. Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 22.11.2024.];43.(3.):61-67. https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.8
IEEE
M. Mihaljević Žulj, I. Počepan, M. Viskić i L. Maslov Bandić, "Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 3., str. 61-67, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.3.8
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Izbor kvasca za proizvodnju žitnog destilata može značajno utjecati na randman i koncentraciju etanola te konačnu kvalitetu proizvoda. Cilj rada bio je ispitati utjecaj dvije različite vrste kvasaca iz roda Saccharomyces na kvalitetu destilata dobivenog dvostrukom destilacijom fermentirane ječmene sladovine na jednostavnom destilacijskom uređaju. Korištena su dva kvasca, Saccharomyces cerevisiae komercijalnog naziva FERMOALE AY4, te kvasac Saccharomyces cerevisiae (ex. bayanus) komercijalnog naziva EC1118. Kemijskom analizom utvrđeno je kako je primjenom kvasca AY4 postignuta bolja iskoristivost šećera iz ječmene sladovine (3 % više etanola) i niža titracijska kiselost destilata. Plinskom kromatografijom utvrđene su koncentracije acetaldehida u oba uzorka iznad uobičajenih, pa je u uzorku destilata dobivenog korištenjem kvasca AY4 determinirano 274 mg L-1 a.a., a u uzorku dobivenom sa kvascem EC1118, 356 mg L-1 a.a. Nadalje, koncentracije viših alkohola u oba su uzorka bile iznad uobičajenih. U uzorku destilata AY4 determinirano je 2179 mg L-1 a.a, dok uzorak destilata EC1118 zbog determiniranih 3602 mg L-1 a.a. ukupnih viših alkohola ulazi u kategoriju destilata niže kvalitete. Uzorak destilata EC1118 bio je bogatiji etil acetatom, dok je uzorak destilata AY4 imao više koncentracije ostalih estera što je rezultiralo kompleksnijom aromom i punijim okusom destilata AY4.
Ključne riječi
žitni destilat, kvasac, hlapivi spojevi, esteri, viši alkoholi
Hrčak ID:
238433
URI
https://hrcak.srce.hr/238433
Datum izdavanja:
2.6.2020.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.470
*