Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.8
Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotelerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´
Luka Marinov
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Tomaz
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Darko Preiner
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana-Marija Jagatić Korenika
orcid.org/0000-0002-4539-2605
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 275 Kb
str. 56-66
preuzimanja: 482
citiraj
APA 6th Edition
Marinov, L., Jeromel, A., Tomaz, I., Preiner, D. i Jagatić Korenika, A. (2021). Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotelerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´. Glasnik Zaštite Bilja, 44. (4.), 56-66. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.8
MLA 8th Edition
Marinov, Luka, et al. "Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotelerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., br. 4., 2021, str. 56-66. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.8. Citirano 27.12.2024.
Chicago 17th Edition
Marinov, Luka, Ana Jeromel, Ivana Tomaz, Darko Preiner i Ana-Marija Jagatić Korenika. "Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotelerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´." Glasnik Zaštite Bilja 44., br. 4. (2021): 56-66. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.8
Harvard
Marinov, L., et al. (2021). 'Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotelerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(4.), str. 56-66. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.8
Vancouver
Marinov L, Jeromel A, Tomaz I, Preiner D, Jagatić Korenika A. Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotelerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [pristupljeno 27.12.2024.];44.(4.):56-66. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.8
IEEE
L. Marinov, A. Jeromel, I. Tomaz, D. Preiner i A. Jagatić Korenika, "Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotelerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., br. 4., str. 56-66, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.8
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Suočavajući se sa sve drastičnijim utjecajem klimatskih čimbenika na kemijski sastav grožđa, enologija traži i proučava nove metode u tehnologiji proizvodnje vina, posebice bijelih, kako bi se očuvale primarne arome te postigla ravnoteža između alkoholne jakosti i ukupne kiselosti. Kao jedno od rješenja nudi se primjena ne- Saccharomyces kvasaca. U ovom istraživanju analiziran je utjecaj sekvencijalne inokulacije komercijalnih sojeva Torulospora delbrueckii i Lachancea thermotolerans sa sojem kvasca Saccharomycem cerevisiae na vino ´Malvazija istarska´. Istraživanje je obuhvatilo inokulacije mošta s ne-Saccharomyces kvascima, a 48 h kasnije i sa sojem S. cerevisae te kontrolnu varijantu isključivo sa S. cerevisae. Ne-Saccharomyces kvasci utjecali su značajno na koncentraciju alkohola, mliječne kiseline te pH vrijednost. Fermentacija sa S. cerevisiae utjecala je na višu koncentraciju ukupnih aromatskih spojeva u vinu. Intenziteti boje i mirisa najbolje su ocijenjeni u kontrolnom uzorku, a metodom redoslijeda najbolje je rangirana ´Malvazija´ iz tretmana T. delbrueckii/ S. cerevisiae.
Ključne riječi
aromatski spojevi; ne-Saccharomyces kvasci; ´Malvazija istarska´; mliječna kiselina
Hrčak ID:
261291
URI
https://hrcak.srce.hr/261291
Datum izdavanja:
15.7.2021.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.566
*