Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ANATOMSKE I MORFOLOŠKE ZNAČAJKE TUNA (Thunnus thynnus) IZ UZGOJA I OTVORENOG MORA

Ivana Miletić ; »Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodnoga gospodarstva«, Uprava ribarstva, 21000 Split
Ivor Jeftimijades
Božena Bonačić ; »Sardina« d.d. Postira, 21410 Postira
Kristijan Zanki ; »Sardina« d.d. Postira, 21410 Postira
Ivona Mladineo ; Institut za oceanografiju i ribarstvo, 21000 Split


Puni tekst: hrvatski pdf 276 Kb

str. 55-67

preuzimanja: 1.483

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog rada prikazati probavni sustav tuna, s posebnim osvrtom na jetra. Uzorci za istraživanje probavnih organa tuna uzeti su s uzgajališta tuna »Sardina« d.d. Postira. Obavljeno je istraživanje na 22 uzorka (razudba i fotografiranje organa, Canon digitalnim aparatom), 30 uzoraka jetara netovljenih tuna, 30 uzoraka jetara tovljenih tuna, te 20 histoloških uzoraka jetara prije i nakon tova. Kakvoća prehrane neposredno se odražava na razlikama dužinsko–masenih vrijednosti hepatosomatskog indeksa i same histologije jetara tovljene i netovljene ribe. Intenzivna prehrana bogata lipidima povećava količinu masti skladištene u jetrima i time uzrokuje veći hepatosomatski indeks tovljene tune. Histološka pretraga tovljene tune pokazuje početak masne degeneracije hepatocita s vakuolizacijom stanice i decentriranim jezgrama. Nedostatak eozinofilnih granula u citoplazmi hepatocita upućuje na nemogućnost obavljanja enzimatske aktivnosti stanice, odnosno njihovu disfunkciju.

Ključne riječi

tuna; Thunnus thynnus; probavni sustav; probava; jetra; histologija jetara

Hrčak ID:

26773

URI

https://hrcak.srce.hr/26773

Datum izdavanja:

30.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.924 *