Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Prehrana bubrežnih bolesnika u Općoj bolnici Dubrovnik

Marija Bačić ; Ekotours
Ljiljana Ban ; Opća bolnica Dubrovnik


Puni tekst: hrvatski PDF 267 Kb

preuzimanja: 305

citiraj


Sažetak

U većine bolesnika prehrana znatno utječe na brzinu i kvalitetu liječenja. Dijetalnom terapijom poremećaji u organizmu mogu se znatno poboljšati. Kod bubrežnih bolesnika smanjuje se unos proteina i elektrolita, a nadoknađuju se nutrijenti koji se gube zbog poremećenog rada bubrega. Cilj dijetalne terapije tih bolesnika jest olakšati funkciju oboljelog bubrega. Budući je svaki organizam drugačiji i ne reagira jednako, svakom pacijentu Opće bolnice Dubrovnik pristupa se pojedinačno te se nikad ne provodi zajednička dijeta, već se usklađuje sa stvarnim stanjem bolesnika. Za pravilno određivanje dijetalne terapije potrebno je napraviti brojne krvne nalaze i nalaze urina iz kojih se može viditi koliko bi bolesnik trebao uzimati proteina, koliko masti i ugljikohidrata, te smije li se hrana dosoljavati i u kojim količinama. Jelovnici za bubrežne bolesnike u Općoj bolnici Dubrovnik zadovoljavaju kvalitativne i kvantitativne kriterije.

Ključne riječi

prehrana,Opća bolnica Dubrovnik,bubrežne bolesti

Hrčak ID:

298219

URI

https://hrcak.srce.hr/298219

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 452 *