Veterinarska stanica, Vol. 55 No. 1, 2024.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.46419/vs.55.1.9
Pojavnost Campylobacter spp. u koži vratova i u svježem pilećem mesu kao vodećeg uzročnika bakterijskog trovanja hranom
Sanja Furmeg
; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska
Ksenija Markov
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Željko Cvetnić
; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska
Miroslav Benić
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Croatia
Vesna Jaki Tkalec
; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska
Sažetak
Jedan od vodećih mikroorganizama koji uzrokuje bakterijsko trovanje hranom su bakterije roda Campylobacter koje prouzroče kampilobakteriozu, zoonozu koja je od 2005. godine najčešće prijavljivana bolest uzrokovana hranom u Europskoj Uniji te kao takva predstavlja javno-zdravstveni problem. Najprisutnijim izvorom ovog patogena smatra se pileće meso s obzirom da su kampilobakteri uobičajeni komenzali u probavnom sustavu peradi. S obzirom da se nalaze u crijevima peradi, osim prilikom procesa klanja i obrade mesa, velika mogućnost kontaminacije javlja se u kasnijim fazama proizvodnje kao što su: čupanje perja, evisceracija, pranje, pohranjivanje i hlađenje te kontaminacija putem ruku radnika, opreme ili same okoline, a pretpostavlja se da upravo koža peradi predstavlja glavni izvor ovog patogena. U ovom je radu određivan broj bakterija Campylobacter spp. u uzorcima kože vratova tovnih pilića, pilećih prsa bez kože, pilećih krilaca i pilećih bataka ‒ zabataka. Za određivanje broja kolonija korištena je standardna metoda za određivanje broja Campylobacter spp. prema ISO normiranoj metodi HRN EN ISO 10272 – 2:2017.
Ključne riječi
Campylobacter spp.; pileće meso; kože vratova tovnih pilića; kontaminacija; sigurnost hrane
Hrčak ID:
303459
URI
Datum izdavanja:
2.7.2023.
Posjeta: 708 *