Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31298/sl.148.9-10.2

Fenotipska varijacija svojstava listova u prirodnim populacijama Quercus petraea ((Matt.) Liebl.) u Bosni i Hercegovini

Mirzeta Memišević Hodžić ; Univerzitet u Sarajevu, Šumarski fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina *
Azra Čabaravdić ; Univerzitet u Sarajevu, Šumarski fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Dalibor Ballian ; Univerzitet u Sarajevu, Šumarski fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina / Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Bosna i Hercegovina / Gozdarski inštitut Slovenije, Ljubljana, Slovenija

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 970 Kb

str. 441-452

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Hrast kitnjak (Quercus petraea (Matt.) Lieblein) jedna je od ekonomski i ekološki vrlo važnih vrsta šumskog drveća i javlja se u oko 15% svih šuma u Bosni i Hercegovini. Prirodne populacije hrasta kitnjaka u Bosni i Hercegovini predstavljaju specifične zajednice koje se razlikuju od jedinki iz svog optimuma u zapadnoj, južnoj i istočnoj Europi, te predstavljaju genetičke specifikume bitne za očuvanje biološe raznolikosti hrasta kitnjaka u Europi. Istraživanjem morfoloških svojstava listova željelo se utvrdi stupanj unutarpopulacijske i međupopulacijske varijabilnosti hrasta kitnjaka na području Bosne i Hercegovine, te veze između variranja populacija u fenotipskim svojstvima i geoklimatskih čimbenika. Rezultati istraživanja bit će iskorišteni prilikom odabira mjera za očuvanje ove vrste šumskog drveća.
Analizirano je 13 svojstava listova hrasta kitnjaka, sakupljenih sa 237 stabala iz 24 prirodne populacije.
Rezultati su pokazali da su koeficijenti varijacije za sva mjerena svojstava u rasponu od 13.3% za duljinu plojke, do 26.5% za duljinu peteljke. Analiza varijance (ANOVA) otkrila je postojanje fenotipskih varijacija unutar i među populacijama. Varijacija unutar populacija bila je prosječno 28.44% i veća nego između populacija (prosječno 16.2%). Klaster analiza pokazala je razdvajanje populacija u dva glavna klastera, gdje su jednom klasteru pripale populacije Jajce Komotin i Fojnica, a drugom klasteru sve ostale populacije. Većina analiziranih svojstava lista (osim duljine peteljke, omjera širine i duljine lista i broja režnjeva) bila je u korelaciji sa geografskom širinom, srednjom temperaturom kvartala s najviše padalina i količinom padalina u najtoplijem kvartalu.
Ovi rezultati mogu biti korišteni za očuvanje raznolikosti i upravljanje resursima hrasta kitnjaka u budućnosti.

Ključne riječi

Quercus petraea, populacija, varijacija, listovi, morfološka svojstva

Hrčak ID:

321503

URI

https://hrcak.srce.hr/321503

Datum izdavanja:

31.10.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *