Medicus, Vol. 17 No. 1_Nutricionizam, 2008.
Pregledni rad
Aditivi i hrana
Marijan Katalenić
Sažetak
Prehrambeni aditivi tehnološka su nužnost u proizvodnji hrane. Teško je u slobodnoj prodaji naći hranu koja ih ne sadržava. Upravo zbog toga stvaraju kontroverzu i kod znanstvenika i kod potrošača. Neka istraživanja koja povezuju aditive i zdravlje zahtijevaju oprez ili, bolje rečeno, drugo mišljenje. Pamfleti kao “Izvješća Klinike za pedijatrijsku onkologiju – Düsseldorf” ili populističke knjižice o štetnosti aditiva služe samo za plašenje potrošača odvraćajući pažnju od puno važnijih problema hrane i prehrane. U HZJZ-u više od 30 godina postoji specijalizirani tim koji se bavi zdravstvenom ispravnošću aditiva i legislativom vezanom uz njih. Povezivanje zdravstvene ispravnosti aditiva, proizvodnje hrane, količine nađene u hrani i zdravlja ipak nam daje za pravo reći da su percepcija o štetnosti aditiva i stvarnost sasvim suprotne.
Ključne riječi
prehrambeni aditivi; zdravlje; prirodne tvari
Hrčak ID:
38035
URI
Datum izdavanja:
25.1.2008.
Posjeta: 6.132 *