Medicina, Vol. 47 No. 1, 2011.
Pregledni rad
Zglobna hrskavica
Luka Ðudarić
; Zavod za anatomiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Sažetak
Hrskavično tkivo je posebna vrsta potpornog tkiva zbog optimalnih biomehaničkih
svojstava koja su rezultat specifične biokemijske strukture međustanične tvari. Tri vrste hrskavice
– hijalina, fibrozna i elastična – razlikuju se u građi međustanične tvari i zbog toga u fizikalnim
svojstvima. Elastičnosti i čvrstoći zglobne hrskavice, odnosno mogućnosti znatne reverzibilne
mehaničke deformacije, značajno pridonose kolagena vlakanca, lučno raspoređena u
svim njezinim slojevima. Hrskavica je avaskularna i nema osjetnu inervaciju. Prehrana zglobne
hrskavice i posljedično njezina vitalnost direktno ovise o djelovanju biomehaničkih sila koje
osiguravaju difuziju hranjivih tvari u hrskavicu iz sinovijalne tekućine. Zbog potonjih činjenica u
početnim stadijima degeneracije hrskavice izostaju simptomi upale i bol. Progresijom degenerativnih
promjena svakodnevno biomehaničko opterećenje na kritično stanjenu hrskavicu dovodi
do njenog nestajanja, što u konačnici ima za posljedicu disfunkciju zgloba kakva je u
osteoartritisu.
Ključne riječi
elastična hrskavica; fibrozna hrskavica; hijalina hrskavica; zglobna hrskavica
Hrčak ID:
66090
URI
Datum izdavanja:
7.3.2011.
Posjeta: 7.138 *