Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Otkrivanje zaostataka antibiotika u mlijeku

Ivan Bach ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 917 Kb

str. 194-200

preuzimanja: 1.925

citiraj


Sažetak

Zaostaci antibiotika u mlijeku i mliječnim proizvodima postali su jednako značajni, kako za mljekarske tehnologe, tako i za zdravstvene stručnjake - od časa kada su antibiotici prvi put upotrijebljeni kao lijekovi u veterinarskoj medicini, tj. od sredine 1940. godine. Već tada je, naime, utvrđeno da primjena antibiotika u liječenju upale vimena (mastitis) dovodi do pojave zaostataka antibiotika u mlijeku, jer primljeni antibiotik prelazi iz krvi liječene životinje u mlijeko.

Ključne riječi

mlijeko; antibiotici; zaostaci antibiotika

Hrčak ID:

66296

URI

https://hrcak.srce.hr/66296

Datum izdavanja:

2.9.1972.

Posjeta: 2.532 *