Izvorni znanstveni članak
Koncentracija fluorida u vodovodnoj vodi i komercijalnim napitcima
Darko Mužinić
; Dom zdravlja, Čazma, Hrvatska
Danijela Vrček
; Privatna ordinacija dentalne medicine, Varaždin, Hrvatska
Ana IVANIŠEVIĆ MALČIĆ
; Zavod za endodonciju i restaurativnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Jurica Matijević
orcid.org/0000-0001-9519-524X
; Zavod za endodonciju i restaurativnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Kata ROŠIN GRGET
; Katedra za farmakologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Silvana JUKIĆ KRMEK
; Zavod za endodonciju i restaurativnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Svrha: Zadatak istraživanja bio je izmjeriti koncentraciju fluorida u vodovodnoj vodi u sjevernom hrvatskom gradu Čazmi i u komercijalno dostupnim napitcima. Materijali i metode: Koncentracija fluorida određena je fluorid-selektivnom elektrodom u uzorcima vode iz vodovoda i komercijalno dostupnih napitaka. Pritom je pH određen ion-selektivnom elektrodom za vodik. Rezultati: Sadržaj fluorida u vodovodnoj vodi iznosio je 0,313 mg F-/L. Od komercijalno dostupnih napitaka najveća koncentracija izmjerena je u gaziranoj mineralnoj vodi (0,34 – 1,5 mg F-/L) te u ledenim čajevima (0,06 – 0,74 mg F-/L). Negazirane vode i sokovi te gazirani sokovi imali su vrlo nizak sadržaj fluorida i iznosili su redom <0,01 mg F-/L, 0,06 – 0,15 mg F-/L i 0,02 mg F-/L. U gaziranim napitcima pH je iznosio od 2,36 do 2,68, a u sokovima od 3,08 do 3,64. Zaključak: Niska koncentracija fluorida u napitcima te kombinacija niskog pH i dodanih šećera mogla bi imati visoki kariogeni potencijal. Rezultati ovog istraživanja mogli bi se iskoristiti za planiranje preventivnih mjera.
Ključne riječi
gazirana pića; mineralna voda; čaj; fluoridi, ion-selektivna elektroda, vodikovi ioni, koncentracija; kariogene tvari
Hrčak ID:
78642
URI
Datum izdavanja:
20.3.2012.
Posjeta: 4.537 *