Poljoprivreda, Vol. 18 No. 2, 2012.
Izvorni znanstveni članak
ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST OZIMOGA SLAVONSKOGA ČEŠNJAKA (ALLIUM SATIVUM L.)
Nada Parađiković
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tomislav Vinković
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivna Štolfa
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Monika Tkalec
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Elizabeta Has-Schön
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Iva Andračić
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Lea Parađiković
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Jasna Kraljičak
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Brojna istraživanja provedena na češnjaku (Allium sativum L.) dokazala su prisutnost
antioksidacijskih i fenolnih spojeva, nekoliko sumpornih spojeva i vitamina. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti četiri kultivara ozimoga slavonskoga češnjaka te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva te ukupna antioksidacijska aktivnost četiri kultivara slavonskoga ozimoga češnjaka određeni su spektrofotometrijski. Genetička raznolikost kultivara ozimoga slavonskoga češnjaka značajno je utjecala na sadržaj askorbinske kiseline i ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r2=0,64; p=0,006), dok između sadržaja ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti nije utvrđena značajna povezanost. Kultivar PFO 1 imao je najveću antioksidacijsku aktivnost (8,006 μmol Trolox/g svježe tvari) i najveći sadržaj askorbinske kiseline (8,57 mg /100 g svježe tvari), a time se pokazao kao najkvalitetniji od četiri ispitivana kultivara.
Ključne riječi
slavonski češnjak; antioksidacijska aktivnost; askorbinska kiselina; fenolni spojevi
Hrčak ID:
94629
URI
Datum izdavanja:
17.12.2012.
Posjeta: 2.538 *