Pregledni rad
Nepoželjne imunološke (preosjetljivost) i neimunološke(nepodnošljivost) reakcije pri prehrani kravljim mlijekom
Zvonimir Jurčić
; KBC "Sestre milosrdnice", Vinogradska 29, 10000 Zagreb
Vlado Oberiter
Sažetak
Iznijeli smo dostupne znanstvene podatke o nepodnošljivosti i preosjetljivosti na kravlje mlijeko i dali korisne savjete za prevenciju i liječenje. Nepoželjna reakcija (nepodnošljivost) na određeni ugljikohidrat može se javiti bilo zbog urođenog ili stečenog manjka specifičnog enzima. Nepodnošljivost ovisi o unesenoj količini, a simptomi se gube nakon uklanjanja mlijeka iz prehrane. Alergija na protein kravljeg mlijeka uzrokuje brojne simptome u gastrointestinalnom i respiratornom sustavu, te kožne promjene. Čak i tragovi proteina u osjetljive osobe mogu pokrenuti razvoj simptoma. Boljom definicijom i primjenom strogih dijagnostičkih kriterija omogućit će se bolje razumijevanje, prevencija i liječenje tog kliničkog sindroma.
Ključne riječi
mlijeko; preosjetljivost; intolerancija
Hrčak ID:
94981
URI
Datum izdavanja:
10.1.1996.
Posjeta: 4.627 *