Prethodno priopćenje
Sistem bodovanja u senzorskoj procjeni kvalitete sira
Milana Ritz
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Vera Vojnović
Nada Vahčić
Sažetak
Za procjenu kakvoće prehrambenih proizvoda koristi se niz metoda, medu kojima senzorske metode zauzimaju sve značajnije mjesto. U ovom radu prikazana je praktična provedba senzorske procjene uzoraka mekih i polutvrdih sireva sistemom ponderiranih bodova. Izrađene su potrebne ocjenjivačke liste za svaku grupu istraživačkih uzoraka, u koje su unesena odgovarajuća svojstva (parametri kvalitete), zahtjevi za kakvoćom izraženi odgovarajućom ocjenom, kao i "faktori značaja". Istraživanje je obuhvatilo uzorke mekih sireva s plemenitim plijesnima tipa "Camembert" i uzorke polutvrdih sireva tipa "Trapist" različitih jugoslavenskih proizvođača. Ocjenjivanje je provela grupa od 5 senzorskih analitičara ("penel") i to u dva uzastopna zasjedanja. Rezultati su statistički interpretirani, utvrđena je preciznost i pouzdanost ispitivača, a uzorci su, na temelju postignutih bodova, svrstani u odgovarajuće kategorije kvalitete.
Ključne riječi
Hrčak ID:
95848
URI
Datum izdavanja:
3.5.1991.
Posjeta: 2.511 *