Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kontaminacija pasteriziranog mlijeka aflatoksinom M1.

Tarık Halûk Çelik ; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Ankara, Ankara, Turkey
Belgin Sarımehmetoğlu ; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Ankara, Ankara, Turkey
Özlem Küplülü ; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Ankara, Ankara, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 339 Kb

str. 57-65

preuzimanja: 1.624

citiraj


Sažetak

Aflatoksin M1 (AFM1) u mlijeku i mliječnim proizvodima predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Takvi metaboliti ne mogu se uništiti pasterizacijom ni zagrijavanjem. U ovom istraživanju određivana je kontaminaci-jska razina AFM1 u pasteriziranom mlijeku kojeg uzimaju sve dobne skupine diljem svijeta, uključujući i djecu. Ukupno je pretraženo 85 uzoraka pasteriziranog mlijeka na AFM1 imunoenzimnim testom. Ustanovljeno je da je 75 uzoraka (88,23%) bilo kontaminirano M1 aflatoksinom, a 48 uzoraka (64%) premašilo je dozvoljenu razinu AFM1 u mlijeku po Turskom kodeksu o hrani i Kodeksu alimentarius-u (59 ng/kg-l). Uzimanjem kontaminiranog mlijeka javlja se ozbiljan rizik za javno zdravstvo. Stoga mlijeko i mliječne proizvode treba povremeno kontrolirati na prisutnost AFM1. Također treba voditi računa da se ne kontaminira hrana za mliječne krave.

Ključne riječi

mlijeko; aflatoksin M1; imunoenzimni test

Hrčak ID:

67058

URI

https://hrcak.srce.hr/67058

Datum izdavanja:

20.2.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.359 *