Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Veza meteoroloških faktora i parametara koagulacije krvi kod cerebrovaskularnih bolesnika

Nada Pleško ; Republički hidrometeorološki zavod, Zagreb, Hrvatska
Miroslava Klein-Pudar ; Centar za cerebrovaskularne bolesti, Dom zdravlja Trnje, Zagreb
Ksenija Zaninović ; Republički hidrometeorološki zavod, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 8.509 Kb

str. 65-76

preuzimanja: 432

citiraj


Sažetak

U radu se iznose rezultati mjerenja parametara koagulacije krvi (indeks agregata, agregacija trombocita, protrombinsko vrijeme, trombinsko vrijeme, akt. parc. tromb. vrijeme, količina fibrinogena u krvi) i tlaka krvi (sistoličkog i diastoličkog) kod cerebrovaskularnih bolesnika u različitim vremenskim uvjetima tijekom godine.
Obuhvaćen je raspon temperatura zraka od 2-25°C i tlakova zraka od 987-1004 hPa. Mjerenja su obavljana u 6 trodnevnih serija pri čemu je u centralnom danu svake serije registriran prolaz hladne fronte preko Zagreba.
Rezultati pokazuju da signifikantne veze (P ≤ 0.05) postoje samo između protrombinskog i trombinskog vremena i temperature zraka. One govore da je protrombinsko i trombinsko vrijeme to duže što je temperatura zraka viša. Visoko signifikantna korelacija (r = -0.465, P < 0.01) dobivena je još između količine fibrinogena i tlaka zraka, pokazujući da fibrinogena ima to više što je tlak zraka niži.
S obzirom na prolaz hladne fronte prosječno protrombinsko vrijeme skraćuje se uz prolaz fronte (od "n-1" do "n+1" dana), dok prosječno trombinsko vrijeme oscilira oko dana s prolazom fronte, a najkraće je dan nakon prolaza. Prosječna količina fibrinogena najveća je dan prije prolaza fronte, a najmanja u danu prolaza.

Ključne riječi

cerebrovaskularni bolesnici; prolaz hladne fronte; temperatura zraka; tlak zraka; parametri koagulacija krvi; tlak krvi

Hrčak ID:

68452

URI

https://hrcak.srce.hr/68452

Datum izdavanja:

11.12.1991.

Posjeta: 1.041 *