Poljoprivreda, Vol. 17 No. 1, 2011.
Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENAŽI LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
Marina Vranić
orcid.org/0000-0001-6280-0116
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Centar za travnjaštvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Mladen Knežević
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Centar za travnjaštvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Centar za travnjaštvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Goran Perčulija
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Centar za travnjaštvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Josip Leto
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Centar za travnjaštvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Hrvoje Kutnjak
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Centar za travnjaštvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Martina Horg
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka zrna kukuruza (ZK) (5 ili 10 g d-1 kg-1 tjelesne mase) sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumaciju obroka i vode te i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) u hranidbi kastriranih ovnova. SL i ZK su sadržavali 534,7 i 915,1g ST kg-1 svježeg uzorka, respektivno te 141,6 i 106 g sirovih proteina (SP) kg-1ST. Dodatak ZK (5 i 10 g d-1kg-1tjelesne mase kastrata) SL je linearno povećao (P<0,001) konzumaciju ST obroka, smanjio konzumaciju vode (P<0,01) i povećao probavljivost ST obroka (P<0,001). Dodatak 10 g ZK d-1 kg-1 tjelesne mase kastrata SL nije doveo do daljnjega povećanja konzumacije ST obroka u odnosu na dodatak 5 g ZK d-1 kg-1 tjelesne mase kastrata (P>0,05). Dodatak ZK kao energetske komponente obroku baziranome na SL kao proteinske komponente povećava hranidbenu vrijednost obroka.
Ključne riječi
sjenaža lucerne; kukuruz; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost
Hrčak ID:
69548
URI
Datum izdavanja:
21.6.2011.
Posjeta: 1.607 *