Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Utjecaj sastava sredstava za gašenje na brzinu ohlađivanja

Ljiljana PEDIŠIĆ ; Maziva-Zagreb Ltd, Member of INA Group, Zagreb, Croatia
Božidar MATIJEVIĆ ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Hrvatska
Jasminka MUNIĆ ; Maziva-Zagreb Ltd, Member of INA Group, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.865 Kb

str. 53-61

preuzimanja: 992

citiraj


Sažetak

Ispravnim odabirom sredstva za gašenje smanjuje se rizik od nastajanja
napetosti kao i pojave pukotina i deformacija obratka. Visokovrijedna
ulja za kaljenje moraju imati odlična svojstva otpornosti na oksidaciju i
postojanost pri povišenoj temperaturi, niski stupanj stvaranja taloga, što više
plamište i prihvatljiva svojstva prijenosa topline. Ulja za kaljenje sastoje
se od baznog ulja i različitih vrsta aditiva prema zahtjevima primjene.
Kao bazno ulje mogu se primijeniti mineralna ulja, sintetička i prirodna
ulja kao i njihove mješavine. Mineralna ulja su u najširoj primjeni zbog
bolje stabilnosti u odnosu na prirodna ulja ili zbog niže cijene u odnosu
na sintetička ulja. Postoji cijeli niz tvari koje se mogu primijeniti, ali osim
radnih svojstava, ekološki i sigurnosni zahtjevi imaju velik utjecaj na izbor
sastava ulja za kaljenje. Temeljem toga aditivi na osnovi barija moraju se
zamijeniti manje štetnim spojevima. Slijedom općenitog trenda razvitka
maziva, mineralna bazna ulja treba zamijeniti baznim uljima iz obnovljivih
izvora koja su biorazgradljiva. Promjenom sastava ulja za kaljenje, baznog
ulja i aditiva, svojstva prijenosa topline također se mijenjaju. U ovome radu
prikazani su rezultati ispitivanja fizikalno kemijskih svojstava a također
i svojstva sposobnosti ohlađivanja novih ulja za kaljenje s različitim
sastavima. Ispitivanim uljima za kaljenje snimljene su krivulje hlađenja
prema normi ISO 9950.

Ključne riječi

Kaljenje; Sredstva za kaljenje; Toplinska obradba metala

Hrčak ID:

74525

URI

https://hrcak.srce.hr/74525

Datum izdavanja:

28.2.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.105 *