Izvorni znanstveni članak
Standardizacija kontrolnih laboratorijskih metoda u mljekarstvu - određivanje količine klor-iona u mlijeku
Tatjana Slanovec
; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
France Kervina
N. Gorjanc
Sažetak
U nastojanjima da bi se pokrenula standardizacija analitičkih postupaka, u protekloj smo godini radili na izboru metode za određivanje količine klor-iona u mlijeku, s obzirom, na značenje navedenog elementa u preradi mlijeka u sir i jednostavne mogućnosti otkrivanja anomalija mlijeka. Unatoč nedostacima titracijskih metoda, one se upotrebljavaju i u drugim zemljama zbog jednostavnosti i brzog postizavanja rezultata, na osnovi kojih je moguće odabiranje mlijeka u mljekarskim pogonima odnosno traženje i otklanjanje izvora anomalija.
Ključne riječi
mlijeko; laboratorijske metode; analitika
Hrčak ID:
95669
URI
Datum izdavanja:
4.11.1973.
Posjeta: 1.332 *