Izvorni znanstveni članak
Ispitivanje mogućnosti proizvodnje hranjivih osvježavajućih napitaka na bazi komponenata mlijeka
Marijana Carić
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Spasenija Milanović
Dragoljub Gavarić
J. Lenđel
Sažetak
Sirutka kao nusproizvod mljekarske industrije, danas se koristi za dobivanje bezalkoholnih i alkoholnih napitaka, te je u svetu razrađeno mnogo postupaka, koji daju proizvode kakve tržište prihvaća. Ispitivana je proizvodnja bezalkoholnih napitaka na bazi surutke uz dodatak kašastih i bistrih koncentrata voća i kašastog koncentrata povrća (paradajza). Napitak s dodatkom kašastog koncentrata breskve dobio je najbolju organoleptičku ocjenu. Proizvedeni napitak s dodatkom paradajza pokazuje da se sirutka može uspješno kombinirati s povrćem.
Ključne riječi
mlijeko; proizvodnja osvježavajućih napitaka na bazi komponenata mlijeka
Hrčak ID:
97032
URI
Datum izdavanja:
2.5.1980.
Posjeta: 1.343 *