Izvorni znanstveni članak
Utjecaj prehrane i prehrambenih navika na karijes
Ljiljana Valentak
; Dom zdravlja “Trešnjevka”, Zagreb, Hrvatska
Dora Najžar-Fleger
; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zdravko Rajić
; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Prehrana, prehrambene navike i radna okolina dio su ekoloških faktora koji utječu na dentalno zdravlje. Da bi se dobio uvid u dentalni morbiditet i eventualne razlike u frekvenciji i proširenosti karijesa, izvršeno je epidemiološko ispitivanje. Pregledane su tri skupine radnika: 122 radnika kanditne industrije, 121 radnik mesne i 126 radnika metalne industrije. Rezultati su prikazani međunarodno utvrđenim parametrima registracije zdravstvenog stanja zubi: KEP, KIP, KIO i K1Z. Analizom podataka utvrđeno je da radnici u kanditnoj industriji imaju znatno veće vrijednosti navedenih parametara od ostalih dviju skupina ispitanika. U kanditnoj industriji KIP = 19,5 a
KIZ 64,0%; u mesnoj industriji KIP = 14,3% a KIZ 48,8%; u metalnoj
industriji KIP 11,8 a KIZ 38,3%. To se dovodi u vezu s prehrambenim navikama i radnom okolinom, a radnici u kanditnoj industriji svrstavaju se u rizičnu skupinu za dentalni morbiditet.
Ključne riječi
prehrana; prehrambene navike; karijes
Hrčak ID:
99101
URI
Datum izdavanja:
15.3.1995.
Posjeta: 2.778 *