Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proučavanje problematike suhe tvari jogurta

Jovan Đorđević ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
M. Miličić
Ognjen Maćej


Puni tekst: hrvatski pdf 1.004 Kb

str. 31-36

preuzimanja: 663

citiraj


Sažetak

Izvršena su istraživanja radi utvrđivanja uzroka koji dovode do manjeg sadržaja SM i SMBM u jogurtu u usporedbi s mlijekom. Određivani su sadržaj masti, suhe tvari i titraciona kiselost u inokuliranom mlijeku, u mlijeku za vrijeme inkubacije (2; 2,5 i 3 h) i u jogurtu 24 h posle inokulacije. Dobiveni podaci pokazuju da u toku inkubacije dolazi do smanjenja suhe tvari. Ono iznosi 0,08%, a tokom hlađenja i skladištenja 0,06%, što čini ukupno smanjenje od 0,14%. Smanjenje se odnosi na SMBM i posljedica je gubitka isparljivih sastojaka koji nastaju tokom procesa proizvodnje jogurta. Detaljnija proučavanju dovela su do vrlo zadovoljavajućih rezultata koji omogućavaju da se izbjegnu gubici u suhoj tvari.

Ključne riječi

jogurt; suha tvar

Hrčak ID:

101189

URI

https://hrcak.srce.hr/101189

Datum izdavanja:

1.2.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.502 *