Stručni rad
Kontaminacija mlijeka i sira bakterijama
Marija Škrinjar
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
R. Žakula
Emilija Stojanović
Sažetak
U toku ovog rada vršena su istraživanja kontaminacije mlijeka i polutvrdog sira bakterijama. Ogledi su izvođeni tokom jedne godine (u sva godišnja doba), a bakteriološkim analizama bili su obuhvaćeni sljedeći uzorci: sirovo mlijeko, mlijeko nakon pasterizacije, mlijeko, gruš i surutka iz kade za sirenje, salamura, sir nakon kalupljenja i sir za vrijeme zrenja. Ustanovljeno je da su svi uzorci mlijeka i sira bili kontaminirani bakterijama. Ukupan broj bakterija u sirovom mlijeku često je bio veći od dozvoljenog. Pasterizacijom se broj bakterija nije dovoljno smanjio, pa je pasterizirano mlijeko najčešće bilo higijenski neispravno. U siru za vrijeme zrenja također nije zapaženo značajnije smanjenje ukupnog broja bakterija.
Ključne riječi
mlijeko; sir; kontaminacija bakterijama
Hrčak ID:
104972
URI
Datum izdavanja:
1.7.1987.
Posjeta: 1.895 *