Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kontaminacija mlijeka i sira bakterijama

Marija Škrinjar ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
R. Žakula
Emilija Stojanović


Puni tekst: hrvatski pdf 614 Kb

str. 211-215

preuzimanja: 834

citiraj


Sažetak

U toku ovog rada vršena su istraživanja kontaminacije mlijeka i polutvrdog sira bakterijama. Ogledi su izvođeni tokom jedne godine (u sva godišnja doba), a bakteriološkim analizama bili su obuhvaćeni sljedeći uzorci: sirovo mlijeko, mlijeko nakon pasterizacije, mlijeko, gruš i surutka iz kade za sirenje, salamura, sir nakon kalupljenja i sir za vrijeme zrenja. Ustanovljeno je da su svi uzorci mlijeka i sira bili kontaminirani bakterijama. Ukupan broj bakterija u sirovom mlijeku često je bio veći od dozvoljenog. Pasterizacijom se broj bakterija nije dovoljno smanjio, pa je pasterizirano mlijeko najčešće bilo higijenski neispravno. U siru za vrijeme zrenja također nije zapaženo značajnije smanjenje ukupnog broja bakterija.

Ključne riječi

mlijeko; sir; kontaminacija bakterijama

Hrčak ID:

104972

URI

https://hrcak.srce.hr/104972

Datum izdavanja:

1.7.1987.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.895 *