Izvorni znanstveni članak
Zamrzavanje kao proces koji obezbjeđuje trajniju upotrebu kajmaka
Natalija Dozet
; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac
Sažetak
Proizvodnja kajmaka se vrši na individualnim gazdinstvima. Kajmak zrije u kačicama do momenta isporuke na tržište. Problemi pakovanja u manju ambalažu i skladištenje kajmaka na niskim temperaturama +4 °C (277,15 K) i -25 ° (248,15 K) su bili osnova našeg ispitivanja. Analize kontrolnog kajmaka i kajmaka iz ogleda nisu pokazale bitne razlike u kvalitetu. Senzorska ocjena kvalitete je ukazala na promjene kajmaka koje se dešavaju u toku skladištenja. Rezultati su pokazali da se kvaliteta sačuvala u periodu od 4-5 mjeseci, a u toku dužeg stajanja dolazi do promjene kvaliteta kajmaka.
Ključne riječi
Hrčak ID:
116469
URI
Datum izdavanja:
1.10.1983.
Posjeta: 4.537 *