Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Zamrzavanje kao proces koji obezbjeđuje trajniju upotrebu kajmaka

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac


Puni tekst: hrvatski pdf 840 Kb

str. 291-297

preuzimanja: 2.843

citiraj


Sažetak

Proizvodnja kajmaka se vrši na individualnim gazdinstvima. Kajmak zrije u kačicama do momenta isporuke na tržište. Problemi pakovanja u manju ambalažu i skladištenje kajmaka na niskim temperaturama +4 °C (277,15 K) i -25 ° (248,15 K) su bili osnova našeg ispitivanja. Analize kontrolnog kajmaka i kajmaka iz ogleda nisu pokazale bitne razlike u kvalitetu. Senzorska ocjena kvalitete je ukazala na promjene kajmaka koje se dešavaju u toku skladištenja. Rezultati su pokazali da se kvaliteta sačuvala u periodu od 4-5 mjeseci, a u toku dužeg stajanja dolazi do promjene kvaliteta kajmaka.

Ključne riječi

kajmak; zamrzavanje

Hrčak ID:

116469

URI

https://hrcak.srce.hr/116469

Datum izdavanja:

1.10.1983.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.537 *