Veterinarski arhiv, Vol. 84 No. 3, 2014.
Izvorni znanstveni članak
Svojstva trupa i boja mesa janjadi iz različitih sustava proizvodnje.
Ivan Vnučec
orcid.org/0000-0002-5190-3045
; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Valentino Držaić
orcid.org/0000-0001-8439-6302
; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Boro Mioč
; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Zvonimir Prpić
orcid.org/0000-0003-0827-4594
; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Vesna Pavić
; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Zvonko Antunović
; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of J. J. Strossmayer, Osijek, Croatia
Sažetak
Ovčarska proizvodnja u Hrvatskoj primarno se temelji na izvornim pasminama i različitim sustavima proizvodnje te je određena tradicijom i specifičnim uvjetima okoliša. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola na porođajnu masu, dnevni prirast, pH vrijednost i boju mesa kao i klaoničke pokazatelje te odliku trupova janjadi iz tri različita sustava ovčarske proizvodnje. Za tu svrhu nasumično je odabrano ukupno 306 janjadi triju pasmina uzgajane u tri različita proizvodna sustava: I. – proizvodnja mlijeka, paška ovca (ukupno 112 janjadi: 66 muške i 46 ženske); II. – proizvodnja janjećeg mesa, dalmatinska pramenka (ukupno 96 janjadi: 52 muške i 44 ženske) i III. – proizvodnja mlijeka i janjećeg mesa, istarska ovca (ukupno 98 janjadi: 54 muške i 44 ženske). Spol je značajno utjecao na dnevni prirast i dob (P<0,01) te tjelesnu masu prije klanja (P<0,05) samo u proizvodnom sustavu III. Utvrđen je varijabilan utjecaj spola na klaoničke pokazatelje janjadi istraživanih pasmina. Najviša pH vrijednost m. longissimus dorsi (MLD) utvrđena je u proizvodnom sustavu III namijenjenom proizvodnji mlijeka i mesa. L* vrijednost MLD-a razlikovala (P<0,001) se između sva tri proizvodna sustava, dok je b* vrijednost bila značajno niža u proizvodnom sustavu II. Najviša vrijednost L* pokazatelja m. rectus abdominis (MRA) utvrđena je u proizvodnom sustavu III, a najviša vrijednost b* pokazatelja MRA-a u proizvodnom sustavu I. Spol je značajno utjecao na b* pokazatelj MRA u janjadi paške ovce, L* pokazatelj MLD-a i MRA u janjadi dalmatinske pramenke te pH vrijednost i L* pokazatelj MLD-a u proizvodnom sustavu III. Rezultati ovog istraživanja sugeriraju da unutar malog zemljopisnog područja postoje mogućnosti za proizvodnju janjećih trupova sa specifičnim kvalitativnim karakteristikama.
Ključne riječi
janje; meso; proizvodni sustav; trup; pH vrijednost; boja mesa
Hrčak ID:
122083
URI
Datum izdavanja:
28.5.2014.
Posjeta: 1.755 *