Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0403
Utjecaj DGAT1 genetskih varijanti na količinu i kvalitetu mlijeka holstein, simentalske i smeđe pasmine goveda u Hrvatskoj
Admir Dokso
; Institute for Animal Breeding, Faculty of Agriculture and Food Science, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Ante Ivanković
orcid.org/0000-0002-2523-8694
; Department of Animal Production and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ervin Zečević
; Institute for Animal Breeding, Faculty of Agriculture and Food Science, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Muhamed Brka
; Institute for Animal Breeding, Faculty of Agriculture and Food Science, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi frekvenciju alela diacilglicerol-0-transferase 1 gena (DGAT1) K232A polimorfnog mjesta i utjecaja alelnih varijanti K i A na količinu i kvalitetu mlijeka tri pasmine krava, mliječnog i dvojnog tipa proizvodnje u Hrvatskoj. Istraživanje je uključivalo 371 jedinku holstein, simentalske i smeđe pasmine krava. DNA je izolirana iz dlake, kodogena regija DGAT1p.K232A gena umnožena je korištenjem PCR-RFLP metode. Dominantna frekvencija alela K utvrđena je kod sve tri istraživane pasmine: holstein (0,775), simentalske (0,616) i smeđe pasmine (0,651). Većina krava holstein pasmine bila je homozgotna za KK varijantu (0,637), dok je dominantan genotip za druge dvije pasmine bio KA (simentalska 0,647; smeđa pasmina 0,644). Pozitivan utjecaj KK genotipa na proizvodnju mlijeka zabilježen je populacijama u holstein i smeđe pasmine, dok je u simentalskoj populaciji bio negativan (-220,8 kg; -463,6 kg) u odnosu na KA i AA genotipove. Mlijeko krava KK genotipa holstein, KA genotipa simentalske i AA genotipa u smeđe pasmine imalo je veći sadržaj mliječne masti. Krave AA genotipa u sve tri istraživane pasmine proizvodile su mlijeko s većim sadržajem proteina. Statistička analiza provedena je uz pomoć GLM procedure, uvažavajući genotip i pasminu kao neovisne varijable. Utjecaj DGAT1 genotipova na istraživane kvantitativne i kvalitativne osobine mlijeka nisu bile signifikantne (P>0,05).
Ključne riječi
DGAT1; polimorfizam; proizvodne osobine; mlijeko; krava
Hrčak ID:
148183
URI
Datum izdavanja:
11.11.2015.
Posjeta: 2.516 *