Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Urbana obnova područja bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) u Šibeniku

Ivica Poljičak


Puni tekst: hrvatski pdf 307 Kb

str. 437-450

preuzimanja: 638

citiraj


Sažetak

Proces urbanizacije u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata bio je
neraskidivo povezan s procesom ubrzane industrijalizacije, na čemu se temeljila državno-industrijska razvojna strategija. Propašću socijalističkog društvenog sustava, tijekom tranzicije, zbog nekonkurentnosti na tržištu i tehnološke dotrajalosti
urušio se dotadašnji industrijski sklop na kojem je počivao razvitak Šibenika. U vrlo kratkom razdoblju od grada s izrazitim industrijskim obilježjima Šibenik je danas deindustrijaliziran. Od prevladavajućeg doživljaja “prljavoga" grada s velikim ekološkim problemima 1980-ih, u novim okolnostima dominantna je deindustrijalizirajuća slika Šibenika.
Proces deindustrijalizacije Šibenika proizveo je čitav niz socijalnih posljedica, od kojih je veliki broj nezaposlenih jedna od najznačajnijih. Također je u prvi plan dospjelo pitanje sudbine nekadašnjih velikih tvorničkih sklopova, poglavito područja nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) u neposrednom kontaktnom području povijesne gradske jezgre i na samom ušću rijeke Krke u šibenski zaljev. U ovom se radu razmatra urbana obnova područja bivše tvornice TEF, njezini dosadašnji učinci i ograničenja te njezina perspektiva.

Ključne riječi

urbanizacija; (de)industrijalizacija; urbana obnova; Šibenik; Tvornica elektroda i ferolegura (TEF)

Hrčak ID:

149720

URI

https://hrcak.srce.hr/149720

Datum izdavanja:

10.2.2015.

Posjeta: 1.631 *