Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0402

Biokristalizacija kao metoda za diferenciranje organski i konvencionalno proizvedenog mlijeka

Anka Popović-Vranješ ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Dositej Obradović Square 8, Novi Sad, Serbia
Tijana Lopičić-Vasić ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Dositej Obradović Square 8, Novi Sad, Serbia
Goran Grubješić ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Dositej Obradović Square 8, Novi Sad, Serbia
Saša Krstović ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Dositej Obradović Square 8, Novi Sad, Serbia
Dragomir Lukač ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Dositej Obradović Square 8, Novi Sad, Serbia
Aleksandar Kralj ; Faculty of Agriculture, University of Banja Luka, Bulevar Vojvode Petra Bojovića 1A, Republika Srpska
Uwe Geier ; Forschungsring für Biologisch-Dynamische Wirtschaftsweisee.V., Brandschneise 5, Darmstadt, Germany


Puni tekst: engleski pdf 1.015 Kb

str. 262-271

preuzimanja: 1.131

citiraj


Sažetak

Holističke metode, kao što su biokristalizacija i metoda kapilarne dinamolize ukazuju na razlike u kemijskom sastavu između organskog i konvencionalnog mlijeka, a mogu imati pozitivan potencijalni učinak na zdravlje ljudi. Korištenje ovih metoda komplementarno je drugim metodama provjere kvalitete i pokazuje jedan aspekt kompleksnog koncepta kvalitete hrane. U ovom radu utvrđivana je razlika između pasteriziranog mlijeka proizvedenog u uvjetima konvencionalne i organske stočarske proizvodnje u Srbiji biokristalizacijom kao metodom za razlikovanje između organskog i konvencionalnog mlijeka. Rezultati pokazuju kako razlika u režimu hranidbe krava između konvencionalne i organske farme može utjecati na kvalitetu mlijeka. Biokristalizacija je izvršena korištenjem bakar (II) klorida (CuCl2*2H20). Biokristalizacijski obrasci uzoraka konvencionalnog i organskog mlijeka lagani su za razlikovanje. Značajni pokazatelj razlika je pojava odlika degradacije biokristala. Dok se kod organskog mlijeka ne pojavljuje degradacija, konvencionalno mlijeko pokazuje čiste odlike degradacije. S morfološke strane, slike organskog mlijeka rangirane su bolje po svim kriterijima. Rezultati analize mlijeka podrijetlom s konvencionalne i certificirane organske farme pokazuju veći udjel blagotvornih masnih kiselina u organskom mlijeku, i to oleinske (P<0,05), linolne i linolenske (P<0,01). Analiza stočne hrane pokazala je viši sadržaj celuloze, kiselih (ADF) i niži sadržaj neutralnih (NDF) deterdžent vlakana u organskoj hrani. Zaključeno je kako se metodom biokristalizacije bakar kloridom može utvrditi razlika između pasteriziranog konvencionalnog i organskog mlijeka, što je od velikog značaja za informiranje potrošača glede podrijetla mlijeka, s obzirom kako organski lanac implicira strožiju kontrolu zemljišta, stočne hrane, životinja i gotovoga proizvoda s dodatom vrijednošću.

Ključne riječi

biokristalizacija; holističke metode; organsko mlijeko; konvencionalno mlijeko

Hrčak ID:

168549

URI

https://hrcak.srce.hr/168549

Datum izdavanja:

14.11.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.254 *