Veterinarski arhiv, Vol. 87 No. 1, 2017.
Kratko priopćenje
Učinak dodatka Lactobacillus sakei na prinos mlijeka, lipidni profil i oksidativni status krava u laktaciji
Asta Tvarijonaviciute
; Department of Animal Medicine and Surgery, Faculty of Veterinary Medicine, Autonomous University of Barcelona, Barcelona, Spain
Ingrida Monkeviciene
; Department of Anatomy and Physiology, Research Center of Digestive Physiology and Pathology, Veterinary Academy, Lithuanian University of Health Sciences, Lithuania
Elena Bartkiene
; Department of Food Safety and Quality, Veterinary Academy, Lithuanian University of Health Sciences, Lithuania
Josep Pastor
; Department of Animal Medicine and Surgery, Faculty of Veterinary Medicine, Autonomous University of Barcelona, Barcelona, Spain
Rasa Zelvyte
; Department of Anatomy and Physiology, Research Center of Digestive Physiology and Pathology, Veterinary Academy, Lithuanian University of Health Sciences, Lithuania
Sažetak
Cilj je ovog rada bio istražiti može li Lactobacillus sakei dodan u hranu poboljšati proizvodnju mlijeka u mliječnih krava. U tu je svrhu 20 krava u sredini laktacije nasumično bilo podijeljeno u dvije skupine: kontrolnu, koja je dobivala uobičajenu hranu i pokusnu, koja je dobivala uobičajenu hranu s dodatkom L. sakei (5,0x108 stanica L. sakei na dan). Pokus je trajao dva mjeseca. Prije i nakon pokusnog razdoblja promatrana je proizvodnja mlijeka i određivan lipidni profil (ukupni kolesterol, kolesterol visoke gustoće i trigliceridi) te oksidacijski biljezi (paraoksonaza 1, ukupni antioksidacijski kapacitet, ukupni oksidacijski status i indeks oksidacijskog stresa). Nakon pokusnog razdoblja kontrolna skupina pokazivala je blago, ali ipak signifikantno sniženje serumskih triglicerida, dok se u pokusne skupine značajno snizio ukupni kolesterol u serumu i ukupni antioksidacijski kapacitet, a povisili su se trigliceridi, vrijednosti ukupnog oksidacijskog statusa i indeks oksidacijskog stresa. Rezultati upućuju na zaključak da dodatak L. sakei nije bio od koristi za mliječne krave s obzirom na to da su bile ustanovljene promjene u lipidnom profilu i povišenje oksidacijskog stresa bez povećane proizvodnje mlijeka
Ključne riječi
krave; bakterije mliječne kiseline; probiotici; ukupni antioksidacijski kapacitet; ukupni oksidacijski status
Hrčak ID:
178537
URI
Datum izdavanja:
15.1.2017.
Posjeta: 1.261 *