Izlaganje sa skupa
Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes
Stjepan Mužić
Zlatko Janječić
Marko Mesarić
Krešimir Svalina
Sažetak
U pokušaju smanjenja sadržaja ukupnog kolesterola u jajima, tijekom šest tjedana tri skupine kokoši nesilica hranjene su hranom koja je sadržavala
3 % gljive Lentinus edodes, 20 % micelija iste gljive te kontrolnom hranom bez gljiva. Tijekom cijelog pokusa praćena je nesivost, masa jaja, čvrstoća ljuske, indeksi bjelanjka i žutanjka, Haugh jedinice svih snesenih jaja, kao i sadržaj kolesterola u žutanjcima reprezentativnog dijela jaja u svakom tjednu tretmana i u tjednu nakon tretmana. Rezultati su pokazali da plodno tijelo i micelij gljive Lentinus edodes u hrani kokoši nesilica nisu utjecali na značajnije promjene sadržaja ukupnog kolesterola u jajima, kao što nisu značajnije promijenili nesivost ni parametre kakvoće jaja tretiranih kokoši u odnosu na kontrolne.
Ključne riječi
kolesterol; kakvoća jaja; hranidba kokoši; Lentinus edodes
Hrčak ID:
1971
URI
Datum izdavanja:
6.10.2005.
Posjeta: 2.760 *