Veterinarska stanica, Vol. 50 No. 5, 2019.
Izvorni znanstveni članak
Mikrobiološka kakvoća svježeg kravljeg sira u prodaji na gradskim tržnicama Sarajeva i Zagreba
Viktor Landeka
; Federal Institute of Agriculture Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Mufida Aljičević
; Institute of Microbiology, Faculty of Medicine, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Ana Sesar
; Federal Agro-Mediterranean Institute, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Lidija Kozačinski
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
U radu je usporedno istražena higijenska ispravnost svježih kravljih sireva proizvedenih u okolici Zagreba i Sarajeva koji se nalaze u prodaji na gradskim tržnicama. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 60 uzoraka svježeg sira uzorkovanih s najfrekventnijih tržnica u oba grada tijekom jedne godine. Ispitivanjem mikrobiološke kakvoće svježeg sira u oba grada nije utvrđeno prisustvo bakterija Salmonella spp. i Listeria monocytogenes. Od ukupno 60 analiziranih uzoraka svježeg kravljeg sira, deset uzoraka ili 15 % nije zadovoljilo mikrobiološke kriterije zbog prisustva bakterije Escherichia coli u osam uzoraka sira (n=30) sa zagrebačkih tržnica (26,6 %), odnosno koagulaza pozitivnih stafilokoka (Staphylococcus aureus) u jednom uzorku sira (n=30) uzorkovanih sa sarajev- skih tržnica (6,6 %). Rezultati mikrobiološke pretrage ukazuju na potrebu poboljšanja higijene proizvodnje sira.
Ključne riječi
mikrobiološka kakvoća; svježi kravlji sir; Escherichia coli; Staphylococcus aureus; Zagreb; Sarajevo
Hrčak ID:
225785
URI
Datum izdavanja:
1.10.2019.
Posjeta: 1.739 *